Waar ligt Lovina in Bali?

Antwoord: Lovina ligt in het noorden van Bali. De villa Asmara ligt nabij deze nog rustige toeristenplaats in....meer

Can I pay with PayPal?

Answer: Yes you can.
Solution Graphics

Wat heeft de omgeving te bieden?

Antwoord: Er is erg veel te doen in de omgeving van Lovina, .............meer

Zijn er publicaties over de villa's?

Antwoord: Er zijn 3 publicaties, in de Volkskrant, en de HP zijn..............meer

Zijn er impressie filmpjes over Bali?

Antwoord: Hieronder zijn 5 verschillende filmpjes..............film 1........film 2.......film 3.......film 4.......film 5

Algemene informatie over Bali.

Bali is een Indonesisch eiland ten oosten van Java en.........meer

Hoe is het weer in indonesië?

Het weer in Indonesie..........meer

Geldzaken.

De munteenheid van Indonesië is de Indonesische Rupiah ..........meer

Gezondheid.

Voor Bali gelden de volgende gezondheidsbepalingen.....meer

Reisdocumenten.

Bij aankomst op Bali moet uw paspoort .........meer

Reistips.

Dagelijks landen er vluchten uit alle windstreken op ..........meer

Privacy policy

“Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google..........meer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar ligt Lovina in Bali?

Antwoord: Lovina ligt in het noorden van Bali. De villa Asmara ligt nabij deze nog rustige toeristenplaats in Temukus, een kaartje is toegevoegd. De op een na grootste stad van Bali, Singaraja de vroegere hoofdstad ligt op 15 km. afstand. Top

klik hier voor topografische kaart

klik hier voor en uitvergroting


 

Top

Wat heeft de omgeving te bieden?

Antwoord: Er is erg veel te doen in de omgeving van Lovina.

Singaraja
Singaraja is de voormalige hoofdstad van Bali. Het is een stad met ziekenhuizen, apotheken, verschillende banken, en veel verschillende markten waar u onder de indruk zult raken van de geuren en kleuren van Balinees voedsel. In Singaraja is ook de Gedong Kirtya bibliotheek, waar u de beroemde Lontar manuscripten kunt vinden, en veel Balinese literatuur. In de haven van Singaraja vind u nog oude pakhuizen uit de Hollandse koloniale tijd.

Git Git
Een 45 meter hoge waterval, gelegen in het tropisch regenwoud. Een pad van +/- 1 kilometer vol met souvenir warungs en winkeltjes waar u goedkope kleren kunt kopen brengt u naar een van de meest adembenemende watervallen die Bali rijk is. Ga er zitten, en geniet van het geluid van het vallende water.

Kook klas
Er is een uitstekend Balinese kook cursus in Lovina, voor meer informatie: Bali Cooking
There is an excellent Balinese cooking class in Lovina for more information : Bali Cooking

Duiken
Lovina is een ideale plek om de onderwater wereld van Bali te ontdekken. Er zijn veel gecertificeerde duikscholen om te leren duiken. (zoals balispicedive) Menjangan eiland is een plek in de buurt van Lovina waar u de kleurrijke onderwater wereld kunt ontdekken, ook Amed en Tulamben (wrak duiken) zijn goed te bereiken.
Snorkelen en vissen
Veel locale vissers nemen u graag mee om te snorkelen of te vissen in Lovina. Er is genoeg te zien en te vissen in de locale koraalrif. U kunt zelfs proberen te vissen met een speer.

Dolfijnen kijken
Om 6 uur in de ochtend, of soms in de middag kunt u een locale boot nemen om de dolfijnen aan de kust van Lovina te zien zwemmen. Er kunnen soms wel 80 dolfijnen aanwezig zijn.

Buddhist Monastery
In de heuvels van Banjar staat een Boedhisten klooster Het heeft mooie wandschilderingen en gebedsruimten.


Hot Springs
In Banjar kunt u in een prachtige omgeving de beroemde Hot Springs met zijn grote waterspuwers bezoeken. Sommige mensen zeggen dat het water een heilzaam effect heeft.

 

Bali Tempels
Bali heeft erg veel tempels, ieder met zijn eigen doel. Ten oosten van Lovina vind u de Beji Tempel in Sangsit, deze is opgedragen aan de Rijstgodin, de Jagaraja Tempel herinnerd aan de strijd met de Hollanders. In het westen van Lovina staat de Pulaki Tempel, deze is bevolkt door apen die gezien worden als de erfgenamen van Dewa (God). De Ulundanu Tempel is in de buurt van Bedugul. De Pura Meduwe Karang is een groot tempelcomplex dat de moeite van een bezoek zeker waard is. Het complex is zeer rijk gedecoreerd en is een mooi voorbeeld van de Noord-Balinese bouwstijl.

Botanical Garden
Groot tuinencomplex met veel beelden en fauna en flora.

Air Sanih
Een paar kilometer van Singaraja brengt een kronkelweg u naar Air Sanih, een natuur zwembad. Het water uit de bergen wordt opgevangen in een aantal bassins voordat het de zee instroomt.

Munduk
In Munduk vind u pitoresque rijstterrassen, en kunt u aan jungle trekking doen.

National Park
In het West National Park kunt u in één van de natuurlijkste plaatsen van Bali aan jungle trekking doen. Er is veel flora en fauna, waaronder de bedreigde Bali Starling. Gidsen zijn beschikbaar.

Meren Tamblingan en Buyan
Prachtige uitzichten over vulcanische meren, met bloemenplantages. U kunt er zelfs aardbeien kopen. Op de weg er naar toe komt u nog langs apen kolonies, die u kunt voeren.


Lovina nachtleven

In Lovina zijn er gezellige bars waar u kunt genieten van cocktails of Bintangbier met livemuziek. De bekendste bars zijn ZigiZ, Poco Bar en Planet Lovina. Ook zijn er voldoende goedkope restaurants waar u goed kunt eten, wilt u een keer echt feestelijk eten, ga dan naar Kwizien.

Sport
Aan het strand van Lovina kunt u Parazeilen, waterskiën en 'kneeboarding'.

Bali Barat Nationalpark

Vogelaars kunnen hun hart ophalen in de Bedugul Botanical Gardens of in het Bali Barat Nationalpark waar overigens ook wilde zwijnen, slangen en leguanen huizen.

Handara Kosaido Golf and Country club

Voor de golfliefhebbers is het een must om een keer op de Handara te spelen. Deze golfbaan ligt in de bergen waardoor de temperatuur ideaal is om te golfen. In Bedegul (uur rijden van de villa) ligt deze prachtige 18-holes golfbaan. Deze baan behoort tot de top-5 banen in Azie.

Rij rond en kijk.
Huur een auto (met chauffer) of een motor, en rij rond de dorpen in Lovina over kleine wegen, het zal de moeite waard zijn. U zal worden verrast door wat u daar ziet. U komt waarschijnlijk ergens een huwelijk, een ceremonie of een crematie tegen, waar de mensen u zullen uitnodigen toe te treden, als u naar hen toe durft te stappen. Probeer één van warungs in de dorpen en eet en drink wat Balinese dagelijks eet.
........ Top

Er zijn 3 publicaties, in de Volkskrant, en de HP zijn stukjes geschreven over villa's in Lovina, evenals een artikel in ADB Magazine Singapore, hieronder volgen de pdf's of integrale tekst,..........

Uit de Volkskrant van 16 maart 2008, hierbij de te downloaden pdf's

Download pdf Volkskrant deel 1 (226kb)..........Download pdf Volkskrant deel 2 (206kb)


 

Droombestemming
de Volkskrant, Magazine, 15 maart 2008 (pagina 44)
tekst en fotografie Karolien Knols
Gewend aan kakkerlakken en klamme bedden, streek verslaggever Karolien Knols aan het eind van een vakantie op Bali neer in een weldadig luxe vakantiehuis. Zou het niet geweldig zijn zelf zo'n huis te hebben, mijmerde ze als ieder ander. Een jaar later heeft ze er een. 'Waarom wilden we dit ook alweer?'
Ketut, priester en nachtwaker Villa Agus Mas klaar voor gebruik De rituele inwijding van de huistempel Karolien Knols
Jro Nyoman Banaspati Raja. Zo heet de god die zijn intrek heeft genomen in onze huistempel. En Jro heeft zin in een sigaret. Dat zegt althans Ketut, de priester wiens stem Jro heeft geleend om zijn wensen kenbaar te maken.
Lichte paniek onder de aanwezigen: wie heeft er een sigaret, en snel, want een hindoe laat zijn goden niet graag wachten. Er komt een Marlboro te voorschijn. Ketut neemt vier lange trekken, sluit zijn ogen, blaast de rook uit en zucht een lange zucht: hhee-hhee. Het is 8 januari 2008, 8 uur 's ochtends, aan Jalan Melati nummer 4, Dencarik, Bali. Bij de poort van ons huis heeft zich een gezelschap verzameld dat vandaag de hindoeïstische inwijding van onze tempel zal verzorgen.
'Jullie moeten nog voor je vertrek een tempel kopen en een ceremonie houden', had ons personeel een paar dagen geleden gewaarschuwd, 'want een huis zonder tempel is niet beschermd tegen kwade goden, en dan kunnen wij hier niet veilig werken.' En dus zijn we op een middag achter op de brommer van Ayu, de hulp in huis, naar een dorp gereden om een tempeltje uit te zoeken. We zijn naar de grote markt gegaan om nieuwe kebaja's te kopen: feestelijke bloezen die worden gedragen op een sarong. We hebben geld gedoneerd - bijna 100 euro, twee keer een maandsalaris - voor de offerandes.
En nu, op het hoogtepunt van de ceremonie, nadat er drie keer op een gebraden kip is getikt, met heilig water is gesprenkeld en er bossen wierook zijn aangestoken, heeft Jro nog een dwingend verzoek. Elke ochtend, als het tijd is voor de offers, wil hij een kop koffie en een sigaret. Dat mag Marlboro zijn, maar ook Gudang Garam, de Indonesische kruidnagelsigaret. En wat de koffie betreft: Kopi Bali is goed, maar Nescafé is beter. Het gezelschap lacht ondeugend, en mijn vriendin en ik kijken elkaar aan: hebben wij weer, zo'n veeleisende god.
'Oké', zeg ik op 11 maart 2007 tegen mijn vriendin, 'we doen het.' Die zin is het voorlopig hoogtepunt van een avontuur dat een paar maanden daarvoor is begonnen, in een vakantiehuis waarin wij, gewend aan logementen met kakkerlakken en klamme bedden, ons in een decor waanden uit de Linda.
Zwembad, grote tropische tuin, twee stappen naar de zee en personeel dat voor je kookt. Elke ochtend slaapwandelden we naar de bale benong, het open huisje pal aan het strand, en werden daar wakker terwijl vissers hun vangst van de dag binnenhaalden en wenkten: koop bij ons, verser kun je het niet krijgen! Als dit leven toch ooit ons leven zou kunnen worden, verzuchtten we toen, en eenmaal thuis besluiten we uit te zoeken wie die huizen bouwt.
Na een paar minuten googlen vinden we een naam: Bali Beach Garden. Het is het bedrijf van twee Nederlanders en een Balinees. Samen hebben ze in acht jaar tijd een kleine honderd villa's gebouwd, verspreid langs de noordkust van Bali. Of we interesse hebben? Waarin? Ze kunnen alles bouwen, maar het makkelijkst is het te kiezen uit een van de vijf standaardvilla's, daarin zijn ze het meest bedreven. Willen we met of zonder zwembad? En aan hoeveel grond hadden we gedacht?
Nou, willen we weten, misschien kunnen jullie ook iets vertellen over de koop zelf? We weten al dat buitenlanders geen grond en onroerend goed mogen bezitten. Allemaal goed geregeld, is het antwoord, met een pachtcontract. En het huis komt op naam van hun Balinese partner. Is in acht jaar tijd nog niet één keer fout gegaan.
Maanden van ja, nee, ja, nee, volgen. Ik drijf mijn vriendin tot wanhoop door de ene dag te zeggen: 'We doen het', en de volgende dag weer terug te komen op mijn besluit.
'Je realiseert je dat je niet nog een keer kunt terugkrabbelen', zegt mijn vriendin die dag in maart, en ik knik dat het dit keer menens is; dat ik op mijn 43ste maar eens moet breken met een opvoeding van 'voorzichtig, denk na, neem geen onnodig risico', en dat ze mag bellen met de mensen van Bali Beach Garden.
Dat doet ze. Sterker, ze doet meteen een bod. Voor drie keer het bedrag waarvoor je in Nederland een fraaie serre laat bouwen, biedt ze op een huis dat eigenlijk te groot is voor onze dromen.
Nog geen dag later zal ik, misselijk van deze stap, zeggen: 'Ik heb me vergist, sorry, het gaat niet door.' Nog weer een dag later, tijdens het ontbijt, vraagt onze zoon van 8 aan mijn vriendin, mijn kant uit knikkend: 'Wil ze weer niet?' Ik zie zijn teleurgestelde gezicht, dat van zijn broertje, dat van mijn vriendin, en ik denk: doeltreffender had zijn vraag niet kunnen zijn.
Waarom koop je in godsnaam een vakantiehuis op Bali, 16 uur vliegen hiervandaan? Dit is de reactie van de ene helft van de mensen die we over onze plannen vertellen. De andere helft zegt: 'Stoer.' Of: 'Als jullie het gaan verhuren, dan boeken we meteen.' Mijn moeder zegt: 'Godverdomme.' Ze vindt dat we een groot risico nemen door een huis te kopen in een land waar aanslagen worden gepleegd en waar de aarde beeft en de zee verzwelgt. Ze zegt: 'En dan gaan jullie zeker ook emigreren.' En dat we ons geld beter hier kunnen besteden, aan een groter huis.
Maar dat wil ik nou juist niet, ik wil niet dat gebaande pad, van klein huis naar groot huis, en om de zoveel jaar een nieuwe bank.
Ik wil een leven buiten Nederland, waar iedereen het alleen nog maar over moslims heeft, en waar we klagen, klagen, klagen terwijl we het zo goed hebben.
Ik wil Jro Nyoman Banaspati Raya - in elk geval voor een paar weken per jaar.
Twee maanden later zitten we in het vliegtuig. De bouwers hebben gebeld: 'Jullie moeten nu komen, er zijn twee locaties waaruit je kunt kiezen, maar er zijn kapers op de kust, het zou jammer zijn als jullie achter het net vissen.'
Het wordt een afschuwelijk verblijf. Het regent onafgebroken en we zitten in een naargeestig hotel waar we de enige gasten zijn - op een oude Nederlander na die elke avond drie prostituees laat komen en dan heel hard Het kleine café aan de haven draait. Wat nooit eerder is gebeurd, gebeurt nu wel: we hebben geen enkel gevoel bij het land. Drie dagen lang vragen we ons af: waarom willen we dit eigenlijk? Wat doen we hier? Kunnen we het moreel gezien wel maken om hier een huis te bouwen? Wat is dit eigenlijk voor neokoloniaal gedoe?
Na het zoveelste wanhoopsmoment besluiten we: we doen het niet. Of nee: we gaan ons vanavond flink bezatten, en als we morgen wakker worden en we voelen ons nog steeds zo, dan doen we het niet.
De volgende ochtend schijnt de zon en hebben we een afspraak met de mannen die land aankopen voor Bali Beach Garden. Onderweg naar een van de mogelijke plekken vertellen ze over de deal die ze altijd met de verkopende lokalen sluiten: voor het stuk grond dat ze verkopen, krijgen ze twee keer zoveel grond terug, en dan blijft er ook nog geld over om er een fatsoenlijk huis op te zetten. Als we vervolgens vragen of de vissers het niet erg vinden om hun plek aan het strand op te geven, zegt Putu: 'Balinezen wonen niet graag aan zee. In de zee wonen kwade goden.'
Niet veel later staan we aan de rand van het dorp Dencarik. De golven spoelen zachtjes op het strand, de eenden waggelen over de rijstvelden. 'Dit is het', zeggen we tegen elkaar, 'dit wordt het dan.' We zetten stappen, 35 meter in de breedte, 50 in de lengte. Dus deze boom is ook nog van ons? En deze pluk palmen hier, kan die blijven staan?
Nog een uur later, in het kantoor van Bali Beach Garden, is de deal in vijf minuten beklonken. We verwachten handtekeningen, een contract, veel stempels, maar nee: met drie keer drie zoenen zijn we de trotse toekomstige bewoners van een klein stukje Bali, en van een huis met vier slaapkamers, twee badkamers, een zwembad en een tuin van 1650 vierkante meter. We besluiten het Villa Agus Mas te noemen, naar Maas en August, onze zoons. Net als Snackbar Hepi, van Hennie en Piet, maar dan exotisch.
12 augustus 2007. Mail. 'We zijn begonnen aan jullie paradijs.' Vrienden vragen: 'Vinden jullie het niet moeilijk om niet bij de bouw te zijn?'
Ja, dat is moeilijk. Maar het is ook wel rustig om de controle eens uit handen te geven. Bovendien: de keuze voor het type huis is al gemaakt, het enige waarover we nog hoeven beslissen is de kleur van het houtwerk, keramische tegels of hardsteen, donker of licht graniet in de keuken. Dat gebeurt allemaal per mail.
Maar hoe weet je dat alles goed komt? 'Vertrouwen', zeggen we, 'en foto's.' Foto's van de fundering, van het graven van het zwembad, foto's van de muren, van het dak, het tuinpad, van de badkamers, de keuken, de vloer. Vier maanden lang leven we van zondagochtend naar zondagochtend, want dan komen ze per mail, begeleid door een briefje: 'Geniet er maar lekker van, en groetjes uit een zonnig Bali.'
Maar als we dan eindelijk gaan, om de oplevering mee te maken op 25 december, is het zonnige Bali ineens niet zo zonnig meer. In Java beeft de aarde en overstromen de rivieren, en de altijd zo rustige Bali Zee komt tot aan de muur die het strand scheidt van onze tuin - en op een nacht komt hij eroverheen. Alle trapjes naar het strand zijn afgebroken, op sommige plekken is het zand anderhalve meter diep weggeslagen.
'Zo wild is-ie nog nooit geweest', zegt Ketut, die extra wierook bij het poortje aan het strand brandt om de goden gunstig te stemmen. Daar zitten we dan, in een prachtig huis. Hartstikke bezorgd. En de plavuizen barsten ook al. Het stinkt in de badkamer. De harmonicadeuren functioneren niet.
We verliezen ons vertrouwen, en zeggen: 'Waarom wilden we dit ook alweer?'
Het antwoord komt twee dagen later, wanneer de zeespiegel zakt en Bali Beach Garden zich een betrouwbare partner toont door na elk telefoontje binnen vijf minuten een paar mannetjes te sturen om de fouten te herstellen. Dan blijkt ook hoeveel makkelijker alles hier gaat. Zorgen waar je thuis nachten van wakker ligt, verdampen binnen een dag.
Twee weken lang zullen we druk zijn met het inrichten van het huis. Een beetje stress geeft dat wel, want de eerste huurders arriveren vlak na ons vertrek. Toch: als er in plaats van blauwe kussens oranje kussens worden geleverd, lachen we met leverancier mister Kordijn, die een verkeerd kleurnummer heeft aangekruist. We laten de hovenier planten aanleggen in zijn geliefde golfpatronen, ook al hadden we de borders liever een beetje recht. Er wordt een tuinhek voor ons gesmeed, met een hart in het midden en blaadjes tussen de spijlen. Balinezen houden van versieren. Met elke dag die verstrijkt wordt de gedachte sterker: we blijven hier, voor altijd. Een straathond kiest ons als baasje en blaft naar iedereen die het terrein nadert. De mensen die een jaar geleden nog op ons stuk land woonden, zwaaien elke ochtend en avond, verre van vijandig. Hun kinderen spelen met die van ons, terwijl we thee drinken in de warung schuin achter ons huis. Even later zien we ze achter op een brommer bij een vader uit het dorp - ze waren iets te ver uit de buurt geraakt.
De dag voor we vertrekken, spreken we Marijke, die een paar maanden geleden naar Bali is geëmigreerd. Ze zegt dat ze vanuit Nederland zo vaak de vraag krijgt: 'En wat nou als het mislukt? Of als je spijt krijgt?'
'Dat vind ik zo kortzichtig', zegt ze. 'Moet het feit dat het eventueel anders loopt dan je had verwacht, je weerhouden van een spannend avontuur?'
Wanneer we even later de tuin staan te sproeien en zien hoe vissers in hun gekleurde prauwen hun netten binnenhalen, weten wij dit in elk geval zeker: hoe het ook zal uitpakken, op 11 maart 2007 hebben we er een leven bij gekregen - en het is in alles anders dan hier.

Top


Een artikel in ADB Magazine Singapore..........Download pdf Singapore (365kb)

INTERVIEW
When Simone van Mierlo and her partner John they had just sold their London apartment and were wondering how to invest the money they received from the sale. They decided to look around and see if they maybe could buy a holiday house somewhere in the region what they then could rent out. But how and where to start? Simone: “Because of the history the Dutch have with Indonesia, we felt it would be good to look for property in Bali. Bali is very accommodating to families, as the people are very child-friendly. it seemed to be just the perfect place for a perfect house. that was advertised in the Straits Times. The requirements. So they continued their research on the internet. Simone: “We checked some websites and found that projects in the North of Bali, as opposed to the South, were very reasonably priced and that we could still buy properties directly facing the sea! I found an interesting website and got in touch with Bert, a Dutch real estate agent who lives in Bali. Bert advised us to also have a look at some new developments and advised us to have a look at www.balibeachgarden.com. This is the website of Jeroen Franken; a Dutch guy who develops villa projects in the north of Bali.” Two months after having arrived in Singapore Simone went to Bali to meet up with Bert to check out some of the locations and projects herself. John and Simone made a list of houses for sale they were interested in. Furthermore they made e.g. taxes, insurance etc. Bert picked up Simone in the south of Bali and they drove to the north. First they visited Jeroen and his wife Sandra. Jeroen explained that the local people who lived on the beach were shore. Jeroen arranged proper housing for them others were trained to work in construction. After up a helpdesk. This girl “Made” from the helpdesk helps to employ staff for the villas like maids, gardeners etc. These people are also from the ocal community; in that way these projects really contributed to the local economy!” After meeting Jeroen and Sandra, Bert showed Simone around the properties John and she selected. But seeing the existing houses Simone became more and more enthusiast in developing their own dream house. She became so enthusiastic that in four days she signed the contract for their own sea-side villa to be built at Lovina beach! Simone: “It might seem like an impulse decision, but that’s exactly what we wanted. Before I went to Bali, we did a fair amount of research and we had a lot of questions. When I was in Bali I visited several houses and met with different people who had had bought property there, and I only heard positive stories! One funny incident was that Jeroen asked me if I wanted to attend an inauguration ceremony of one of the villas. And guess what, the owners of the villa turned out to be the parents of a high-school friend of mine with whom I lost contact! Furthermore we of course did some negotiating, asking for the best plot of land and a couple of extras. We offered to decide quickly and that’s how we got exactly what we wanted.” After signing the contract on the first of September, the developer started to build the birthday. Simone: “Every two weeks we received some pictures of the construction work via email, so we were kept up-to-date of the progress quite regularly. In December we visited the site together. exciting. Together we decided on all the details in the house, like bathroom tiles etc, and we spent a whole day on shopping for furniture in the south of the island.” The following visit was at the handover in the beginning of February had an authentic Balinese ceremony to inaugurate the house. They also had two little house altars built. Simone: “We were told that Balinese personnel would not work in your house unless you have this ceremony! John and I and John’s parents were dressed up in a special sarong and sash. There was a priest, different ceremonies involving water, rice quite an elaborate happening…” Simone and John were very happy with the way the house turned out to be. Everything was built according to the requirements they hadgiven during their visit in December. It was reallya dream house! After the newly planted garden in June. Simone: “The interesting thing is that, apart from arranging the bookings, we really do not need to worry about anything. Made from the helpdesk housekeepers, a gardener and a night watch. Made not only answers questions from visitors, but also arranges repairs, pays the local personnel and makes sure the electricity ‘cash card’ is topped for this service.” On how they promoted their villa Simone Branie. Then we started by promoting our website via friends and family. We also put our link on many websites. Additionally D-reizen had had a special offer. We could promote our villa on their website for free for 1 year. They only asked for an additional amount per booking. There are also travel sites like travel-library.com you can use to attract people. We noticed that only within a couple of months word got around, and booking requests started to came in at a really high pace. At the moment we Some practical notes: - Foreigners technically cannot own property in Indonesia. Property is to be put on the name of an Indonesian citizen. Via a notary you can put this arrangement down in such a way, that the property will automatically be transferred to your name in case this requirement will be dropped; - Up till now no tourist taxes were levied. The Indonesian government is currently changing this regulation. As of yet the amount is unknown. Simone has one big piece of advice: “If you want to do what we did, you really need to have a relaxed attitude on how things will work out. You need to be able to have trust in the people there. This does not only apply to the building process, but also to the whole administrative side of the ‘renting business’. You cannot oversee everything from another country. So you should be able to cope with some uncertainty. What really helped us was that we found a trustworthy Dutch real estate agent and ditto project developer. As they live in Bali themselves and have a good network there, they were really able to take a lot of work out of our hands.” All in all the young investors are really happy they started this big adventure and have no regrets at all.Top

En een artikel uit HP de tijd uit 2007;

Als ze een jaar geleden tegen Arie Schelling (51), 'postbode plus' uit Brabant, hadden gezegd dat hij eigenaar zou worden van een luxe villa in Bali, dan had hij geantwoord: alleen als er een God bestaat. Zeker, hij en zijn vrouw Jeanne (49) wilden al langer iets anders met hun leven. Baas zijn over 'gewoon de mannetjes en vrouwtjes die de post bezorgen', dat kende hij nu wel. Ze fantaseerden over een hotelletje in de Ardennen, hadden de contracten zelfs al bijna getekend. Maar toen kwamen hun goede vakantievrienden Willem en Suzan terug van een trip naar Bali, en die hadden geweldige, betaalbare villa's gezien met zwembad, een lap van een tuin, en schitterend uitzicht over de Balinese Zee. En ze vroegen: gaan jullie mee?
Sinds een half jaar wonen ze er, en drinken ze iedere avond een bier Bintang aan de rand van het zwembad.
'Wat doen jullie nou zo'n hele dag?' vragen de achterblijvers in Nederland. 'Helemaal niks,' lachen ze dan, 'en toch hebben we het druk.' Zo heeft Suzan pas een Indonesisch 'romannetje' gekocht dat ze in het Nederlands vertaalt en telt Jeanne nu al de honderd baantjes die ze dagelijks zwemt in het Bahasa.
Jalan Tulip, ofwel het tulpenstraatje. Een straat vol Nederlanders, of beter gezegd: Brabanders. Gezellig vindt Schelling het er, met allemaal hartelijke mensen. Je loopt er gewoon bij elkaar naar binnen als je daar zin in hebt. Buurman Ton bijvoorbeeld, overhandigde hem vanochtend bij aankomst op Bali een kist vol tulpenbollen. 'Hij zei:'Hier, ik heb ze voor iedereen meegenomen. Als we die nou allemaal planten, staat het hier dadelijk helemaal vol met Hollandse tulpen.'
Jalan Tulip is niet de enige Nederlandse enclave in Noord Bali. Wat acht jaar geleden nog een onontgonnen kustlijn was met hier en daar een vissershuisje, wordt nu gekscherend Kampong Belanda genoemd: villa na villa, dorp na dorp, over een lengte van twintig kilometer en het einde is nog niet in zicht.
De villa's zijn gebouwd door Bali Beach Garden Projects, het bedrijf van de Brabantse econoom Noud Kielenstein en zijn zakenpartners Jeroen en Sandra Franken. Ze leerden elkaar in 1998 kennen dankzij hun gemeenschappelijke autodealer. Die wist dat zijn klant Kielenstein, toen nog organisator van de Brabantse huishoudbeurs en een agrarische beurs in Jakarta verliefd was geworden op Indonesie en een handeltje zocht om met een flinke regelmaat dat prachtige land te kunnen bezoeken. Hij wist ook dat Sandra en Jeroen Franken tijdens hun trip naar Bali 'een heel bijzondere klik hadden gevoeld' en op naam van hun gids Edy een stukje land hadden gekocht om er ooit een keer een huis op te bouwen. Sandra Franken had op die plek 'een inslag' gevoeld, 'getroffen door de bliksem.' Ze kreeg een huilbui zoals ze er nog nooit een gehad had en haar man Jeroen voelde zich overdonderd, maar dacht ook: ik moet de onderhandelingen over de grond nog doen.
Weer terug in Eindhoven werkten ze als vanouds zeven dagen in de week in hun zaak voor mobiele telefonie, maar ze bleven 'een heel gek soort onrust' voelen. 'We zaten in een roes waar we niet meer uitkwamen '.
Dus toen de drie de koppen bij elkaar staken, waren ze er snel uit. Ze brainstormden drie uur, toen lag het plan op tafel. Ze zouden villa's gaan aanbieden, 'turn key', dus compleet met gordijnen, meubels, glazen, borden en bestek - ja zelfs het bier in de koelkast en tandenborstels in de badkamer. Wie een villa bestelde, zou binnen een half jaar in Bali wonen. Alleen de lokale bevolking zou bouwen en de 'kokki's', horend bij de villa's, zouden door Sandra worden voorbereid op de Westerse wensen van de nieuwe bewoners
Op het terras van hun villa vlakbij het dorp Lovina zegt Sandra Franken (45): 'We willen dat iedereen zich lekker verzorgd voelen. Ze moeten in hun huis kunnen trekken zoals ze dat doen in een hotel. ' Jeroen (40): 'Het is niet zo moeilijk om te bedenken wat andere mensen belangrijk vinden als je jezelf als uitgangspunt neemt. Je wilt een heerlijk leven op Bali zonder zorgen. Hoe meer zorgen wij uit handen kunnen nemen, des te beter.'
Willem Meulenbroeks (41) en Suzan Soetens (47) zijn geen mensen die zomaar impulsief een beslissing nemen vinden ze zelf. Maar toen ze vorig jaar Sandra en Jeroen ontmoetten was er maar weinig voor nodig om tot het tekenen van een contract over te gaan. Willem: 'Die twee zijn gewone mensen die een stukje paradijs gevonden hebben en dat andere mensen ook gunnen.' Suzan: 'Ze brengen dat zo mooi, vanuit hun hart, je voelt je tot niets gedwongen.' Willem: 'Je praat bij hun thuis eerst lekker alles door: hoe je het huis het liefst wil hebben, welke tegels je in de badkamer wilt, welke planten in de tuin. Ze nemen je mee naar de plek waar het huis zou kunnen komen, je maakt op Jeroens advies foto's, je filmt en dan zegt Jeroen tegen je: laat het bezinken, neem alles mee naar huis, ik wil niet dat je nu beslist.'
Jeroen: 'Ik laat ze eerst lekker weer even met beide benen op de grond komen.'
Weer terug in Nederland wisten Willem en Suzan het zeker: zij werd na 30 jaar achter de bar in discotheek de El Sombrero te oud om tussen de naveltruitjes te staan en hij zocht meer avontuur dan het verzorgen van APK-keuringen. Hun toekomst lag in Bali. Samen met Arie en Jeanne. Dat hun vakantievrienden nog nooit op Bali, of zelfs in Azie waren geweest, bleek geen obstakel. Jeanne: 'Wij vinden leuk wat zij leuk vinden, en andersom.'
Het vakantiegevoel dat ze vroeger hadden als ze elkaar zagen, dat is er niet meer. Arie en Jeanne, Suzanne en Willem: met z'n vieren vormen ze een nieuw gezin. De inrichting van hun nieuwe droompaleis is een samenraapsel van twee inboedels. Het houtsnijwerk van Suzan staat naast de familiefoto's van Jeanne, de computer waarop ze de hele dag msn-en met het thuisfront is van iedereen. En als ze nu met z'n allen op stap gaan zeggen ze gekscherend tegen elkaar: 'We mogen met papa mee in de auto'. Zoals in de beste families voorkomt, hebben zij ook zo hun conflicten. Laatst nog, kwam Suzan uit haar slaapkamer en vond ze een briefje in de woonkamer van Arie en Jeanne. 'We zijn wandelen', stond erop. Suzan: 'Toen dacht ik: 'Zeg, praten wij niet meer met elkaar?' Misschien is ze wat overgevoelig sinds Willem weer aan het werk is, als opzichter bij Jeroen Franken. Hij is nu hele dagen van huis. Misschien moet ze er ook aan wennen dat Jeanne in de overgang is, en daardoor niet meer de Jeanne is die ze kenden. Suzan: 'We hebben nu afgesproken: als Jeanne in de bale benong zit, moeten we haar met rust laten. En als ik op het strand ben, weten de andere drie: Suzan is even in therapie met zichzelf.'
Ach, eigenlijk zijn ze er ook wel weer aan toe om iets te gaan doen. Ze kunnen alle vier niet wachten tot ze hun gedroomde restaurant in Lovina kunnen openen. Arie: 'Wij dachten aan het Gonzales-concept: lekker aan tafel op je eigen barbecue kokkerellen. Maar iets opstarten is moeilijker dan je denkt.' Het restaurant dat ze op het oog hadden bleek veel te duur en stond op instorten, de eerste set barbecues die Arie uit Nederland liet overkomen bleek te brandgevaarlijk in de tropen, tweede set te duur in gebruik. Maar je zult hen niet horen klagen, want alles beter dan het kille leven in Nederland.
Suzan: 'Ik heb zoveel respect voor de mensen hier. Ze hebben helemaal niks, nog geen matras om op te slapen, nog geen bord om op te eten, en toch stralen ze altijd. Zoals ze hier aan een huis bouwen, er wordt niet gevloekt, er wordt geen ruzie gemaakt, ik vind het supergeweldig. Dat veilige en gezellige dat je vroeger in Nederland vond, dat vind je hier weer terug.'
Cor Jansen (57) woont vijf jaar op Bali en dacht precies zo toen hij hier net kwam wonen. Als kind van twaalf las hij een boek over Indonesie, zo kleurrijk beschreven dat hij dacht: later zal ik mijn dagen gaan slijten in den verre. Toen hij zijn vrouw ontmoette droomden ze er samen van. Ze reisden de hele wereld af en fantaseerden van hun oude dag samen in de tropen.
Totdat het bericht kwam, hij weet het nog goed, hij was op reis met een vriend in Thailand, dat zijn vrouw zich niet lekker voelde. Cor: 'Ze ging naar de huisarts en hoorde: u heeft darmkanker. Precies een jaar later was ze dood.'
Het leven ging verder, maar Cor Jansen kon de draad niet meer oppakken. Hij voelde zich leeg voelen. Hij probeerde nog een nieuwe start te maken door hun huis te renoveren. Het hielp niet.
Toen hij op de Second House Beurs ontdekte dat het mogelijk bleek een huis op Bali te kopen, kwam dat als een geschenk uit de hemel. Hij overlegde met zijn enige dochter. Die zei: pa, ga. Maar wat doen we dan met ma, vroeg hij. Dat wil zeggen: met de urn. Zijn dochter zei: 'Jullie waren 25 jaar getrouwd, ik vind dat ze bij jou hoort.'
Samen stapten ze in het vliegtuig. Cor Jansen nam de urn mee als handbagage. Het kwam niet in hem op dat hij wel eens aangehouden zou kunnen worden. Maar gek, geen mens vroeg wat er in z'n tas zat, ze ging zo door de scan. En het is onbeschrijflijk hoe gelukkig hij is dat ze nu, in z'n tuin in Bali, prachtig bij een tempeltje, een parasolletje erboven, bij hem is.
Alleen, nu na een jaar of vijf, begint het Balinese geluk scheuren te vertonen. 'Wat mij het meeste tegenvalt,' zegt Cor Jansen, dat de Balinezen altijd en eeuwig wat van je moeten. Ja, die aardige lach, die vriendelijke houding, dat zachtaardige, dat klopt, maar ze hebben maar een doel. Voor de de Balinees, of eigenlijk voor de Aziaat in het algemeen, ben je een wandelende bank. Je moet hier altijd op je hoede zijn want ze willen alles van je hebben. Je zonnebril, je schoenen, je kunt het zo gek niet bedenken. En ze vragen het zonder gêne.'
Cor kan moeilijk nee zeggen, daar heeft het ook mee te maken. Zijn grootste fout: hij gaf zijn hulp onderdak, maar kreeg er het halve dorp bij.
Het nieuwe leven van Kampong Belanda. De bewoners van Jalan Tulip verkeren nu nog in eufore staat, weten de landgenoten van andere projecten van Bali Beach Garden Projects. Als er al twijfels waren over het gevaar voor terrorisme, een tsunami, de komst van de islam naar het hindoeistische eiland, dan zijn die door Sandra en Jeroen weggenomen. Maar andere zorgen komen er voor in de plaats. Een Hollands leven in een totaal andere cultuur is een illusie. Iedereen moet leren omgaan met bediendes, die de hele dag in huis zijn, al het werk uit handen nemen, wordt niet gekookt zoals je dat thuis gewend bent, -altijd lauw en nooit heet-, afspraken worden niet nagekomen en de witte was wil nog wel eens gekleurd uit de machine komen. 'Maar neem het ze eens kwalijk' zegt Sandra Franken, 'thuis hebben ze helemaal niks.'
En dan zijn er nog de kleine dagelijke ongemakken zoals computers die niet werken, het eentonige ontbijt van wit brood, de electriciteit die nogal eens uitvalt. Het zou te gek zijn om van Sandra en Jeroen Franken te verwachten dat ze ook daar zorg voor dragen, en toch doen ze het, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Jeroen Franken: 'De verkoop houdt voor ons niet op bij de poort. Het voelt toch een beetje als een grote familie met allemaal kinderen die je goed wilt begeleiden tijdens de nieuwe stap in hun leven.' Sandra: 'Maar het is ook goed als ze op een gegeven moment op eigen benen gaan staan. Zij moeten zelf hun weg leren vinden in het Balinese leven.'
En het kan. Zelfs als je oud en slecht ter been bent. Of juist. Neil en Jogri - 'een exotische naam, maar gewoon van Johanna en Grietje' Blok - zijn ver in de zeventig. Beiden moesten herstellen van een zware operatie, maar de zorg waarop ze hoopten bleek ineens niet beschikbaar. Ze kozen voor Bali als laatste bestemming voor hun leven, kenden het eiland al van familie die er woonde. De vier man personeel - nog steeds heel betaalbaar - zijn een geweldig alternatief voor de thuiszorg die ze moesten ontberen.
Met de Nederlanders op Bali willen ze niks te maken hebben. Ze willen leven als de Balinezen, en ja, ook sterven. Dus bij de aankoop van hun huis was die vraag cruciaal: 'Kunnen we hier sterven zoals wij dat willen?' Jeroen Franken herinnert het zich nog goed: 'Ik heb de telefoon gepakt en aan onze Balinese compagnon Edy gevraagd of hij een traditionele crematie kon regelen als het moment daar was.'
Jogri weet nu dat haar leven op traditioneel Balinese wijze zal eindigen, Neil twijfelt nog, Het liefst wodt hij opgebaard in zijn prauw met daarop IJm (uiden). Met wat dynamiet 'stuift' hij dan zo de zee op, en komt hij tot ontploffing.Voor een ex-marinier is er geen mooier einde denkbaar.


 

Top


Top

Top

Top

Top

Top

 Het weer in Indonesie

BESTE REISTIJD
Van april tot half november is het de “droge” tijd. Het regent zeer zelden, Er is wat bewolking soms. De luchtvochtigheid is 50% en de temperatuur schommelt dag en nacht om de 29 graden. Het is aangenaam weer maar die zon is met een UV straling van 9/10 best heftig. De rest van het jaar wordt de regentijd genoemd. Het is wel wat rustiger op het eiland tijdens de regenperiode.

REGENTIJD
Bali kent wel een regentijd. Van ½ november tot april, ook dan is het niet koud maar een bui kan voorkomen. De temperatuur blijft onveranderd mild. Kom je niet in de regentijd laat dan alles aan regenspullen maar thuis.Actuele satelietfoto van Indonesie
Bewolking en stormactiviteiten IndonesieHuidige temperatuur in Indonesie
Weersvoorspelling voor IndonesieHuidige temperatuur in Indonesie
Actuele temperatuur IndonesieIndonesie Weersverwachting
De onderstaande links laten het actuele weer zien van diverse plaatsen in Indonesie (met een 5 daagse weersverwachting).Het weer in Jakarta, Indonesie
Click for Jakarta Observatory, Indonesia Forecast
Top


Algemene informatie over Bali.

Bali is een Indonesisch eiland ten oosten van Java en ten westen van Lombok. Het is het westelijkste van de Kleine Soenda-eilanden. Het eiland meet 5561 km², en telt 3.216.881 inwoners (2002). Bijna 90% behoort tot de autochtone bevolking, de Balinezen, die grotendeels hindoes zijn en Balinees spreken. De hoofdstad is Denpasar. Tot 1958 was de hoofdstad Singaraja.

Het eiland wordt overheerst door het vulkanisch gebergte; sommige van de vulkanen zijn nog steeds actief. Het letterlijk hoogtepunt is de Gunung Agung met een top van 3142 m boven de zeespiegel. De Gunung Batur, vlakbij het Danau Batur (meer van Batur), is 1717 m hoog met een krater van 11 km en 180 m diep.

Denpasar is de hoofdstad van Bali. Enkele culturele steden zijn Batubulan, Celuk, Sukawati, Batuan Bali, Mas, Peliatan, Pengosekan en Ubud.

Bekende toeristensteden zijn Sanur, Kuta, Legian, Jimbaran, Bukit Badung, Nusa Dua, Candidasa.Geschiedenis
Van oudsher bestonden er op Bali verschillende onafhankelijke vorstendommen. In 1597 betraden voor het eerst Nederlanders (de gebroeders Cornelis en Frederik de Houtman) het eiland, maar pas vanaf het midden van de 19e eeuw kwam het eiland geleidelijk aan onder Nederlands bestuur. De uiteindelijke, bloedige onderwerping vond in 1906 plaats, nadat de Balinese adel in Badung (mannen, vrouwen én kinderen) massaal Puputan (zelfmoord) pleegde door slechts gewapend met kris en klewang op het vijandelijke vuur in te lopen.
Voor de Tweede Wereldoorlog vestigde zich een aantal Europese schilders op het eiland, waaronder Walter Spies. Zij lieten zich inspireren door de Balinese kunst, maar die kunst onderging op haar beurt westerse invloeden, met name in het houtsnijwerk en de schilderkunst. Ook de Belgische kunstenaar Le Mayeur is een voorbeeld hiervan. In Sanur is een museum te bezichtigen waarin vele van zijn werken te bekijken zijn.
Bali maakt deel uit van de Republik Indonesia (waarvan het grondgebied aanvankelijk weliswaar tot Midden-Java beperkt was) sinds het ontstaan van die republiek (1945). Bali is de 27e provincie (propinsi). Het is de grootste toeristische trekpleister van het land.

Talen
Bali heeft een eigen taal: het Balinees (Bahasa Bali). Het Balinees Maleis, eveneens een Malayo-Polynesische taal, wordt er ook in grote getale gesproken. Er is tevens sprake van de Balinese Gebarentaal, doch die wordt maar in één dorp gebruikt.

In Bali is totaal geen sprake van een enorme talendiversiteit, zoals men die op Nieuw-Guinea terugvindt. Naast de drie bovengenoemde talen worden er dan ook alleen nog maar enkele belangrijke immigrantentalen gesproken, zoals het Indonesisch (de nationale taal) en het Chinese Mandarijn.
Interessant gegeven over de Bahasa Bali is dat deze taal 3 verschillende 'niveaus' kent. Deze niveaus zijn gerelateerd aan het Balinese Kaste-systeem. Dit kaste-systeem wijkt in grote mate af van dat in India.

Religie
Hoewel in de meeste delen van Indonesië de bevolking overwegend moslim is, hangt de meerderheid van de Balinezen een vorm van het Hindoeïsme aan. Dit Balinese Hindoeïsme (Hindu Dharma, Agama Hindu) bestaat uit een combinatie van bestaande Balinese mythologieën en invloeden van het Hindoeïsme uit Zuid- en Zuidoost-Azië.

Verdeling van religies op Bali:
• Hindoeïsme - 93%
• Islam - 5.2%
• Christendom - 1.2%
• Protestantisme - 0.7%
• Rooms-katholicisme - 0.5%
• Boeddhisme - 0.6%

De Agama Hindu loopt als een rode draad door het hele leven van de Balinees. Dit wordt onder meer duidelijk zichtbaar door de dagelijkse offers bij de vele (huis-)tempels, voor de winkels op de stoep enzovoort. Het hele leven van de Balinees wordt gerelateerd aan de de kalender van 210 dagen. Aan het begin van ieder Balinees jaar (Balinese maankalender), vindt Nyepi (de Dag van de Stilte) plaats.

Kaste-systeem
Het kaste-systeem maakt nog steeds een wezenlijk deel uit van het leven op Bali. In tegenstelling tot het kaste-systeem in India bestaat het systeem op Bali uit 4 kasten, de zogenaamde Varna's:
• Brahmana – de kaste van de priesters (de naam van de persoon begint met Ida Bagus (m) / Ida Ayu (v))
• Ksatria – de kaste van de koningen en de adel (de naam van de persoon begint met Anak Agung, of Cokorda / Tjokorde Gde voor mannen en Tjokorde Istri voor vrouwen)
• Wesia – de kaste van de handelaren (de naam van de persoon begint met I Gusti)
• Sudra – de kaste van de man in de straat (90% van de Balinezen)

Aan iemands naam is zodoende te horen van welke kaste hij komt. Communicatie tussen deze kasten vindt plaats door gebruik te maken van verschillende versies van de Balinese taal (Basa Bali) namelijk 'hoog' Balinees, 'middel' Balinees en 'laag' Balinees. Voordat men weet met welke kaste men te maken heeft wordt er gebruik gemaakt van een meer neutralere versie van het Balinees, en als eenmaal is vastgesteld met welke kaste men te maken heeft wordt de passende taalversie gebruikt. Zelfs tussen vrienden wordt hier nog rekening mee gehouden. Het is niet meer zo dat de kaste het beroep bepaalt; uitzondering hierop is Brahmana. De pendanda ((hoge-)priester) kan alleen uit deze kaste afkomstig zijn.

Bestuurlijke indeling
Bali is te verdelen in diverse regentschappen en één stedelijke gemeente:
• Badung
• Bangli, Districtshoofdstad is Bangli
• Buleleng, Districtshoofdstad is Singaraja
• Denpasar, de enige gemeente op dit eiland en provincie. Denpasar is tevens de hoofdstad van Bali.
• Gianyar met de culturele steden Batubulan, Celuk, Sukawati, Batuan Bali, Mas, Peliatan, Pengosekan en Ubud
• Jembrana, Districtshoofdstad is Negara
• Karangasem, Districtshoofdstad is Amlapura
• Klungkung, Districtshoofdstad is Semarapura (voorheen: Klungkung)
• Tabanan, Districtshoofdstad is Tabanan


Geografie
Het eiland wordt overheerst door het vulkanisch gebergte; sommige van de vulkanen zijn nog steeds actief. Het letterlijk hoogtepunt is de Gunung Agung met een top van 3142 m boven de zeespiegel. De Gunung Batur, vlakbij het Danau Batur (meer van Batur), is 1717 m hoog met een krater van 11 km en 180 m diep.
Bali wordt van Java gescheiden door de ondiepe Straat Bali, die op het smalste punt slechts 8 km breed is. De bredere Straat Lombok vormt de scheiding met Lombok. Ten noorden ligt de Balizee, in het zuiden de Indische Oceaan.

Steden en plaatsen
Denpasar is de hoofdstad van Bali. Enkele culturele steden zijn Batubulan, Celuk, Sukawati, Batuan Bali, Mas, Peliatan, Pengosekan en Ubud. Bekende toeristensteden zijn Sanur, Kuta, Legian, Jimbaran, Bukit Badung, Nusa Dua.

Toerisme
Het eiland is populair onder toeristen, onder meer vanwege de prachtige stranden, het natuurschoon met prachtige terrasvormige rijstvelden (sawa's) en vulkanen, de vele monumenten, waaronder de duizenden Balinese tempels, Pura en de specifieke Balinese cultuur, zoals de tempelspelen, gamelanmuziek en de danskunst. Door de bomaanslag van 2002 heeft het toerisme op het eiland een ernstige inzinking moeten verwerken. Het begon juist weer op te krabbelen toen de bomaanslagen van 2005 plaatsvonden. De eerste bomaanslag vond plaats in het zeer toeristische Kuta, het grootste uitgaanscentrum van Bali. Kuta is een erg hip stadje met prachtige stranden, vele winkels en tempels en erg vriendelijke mensen, zoals in heel Bali.
De moedertempel Pura Besakih bevindt zich op de hellingen van Gunung Agung.

Top


WAARDE VAN EEN INDONESISCHE RUPIAH


De munteenheid van Indonesië is de Indonesische Rupiah (IDR). 1000 Rupiah is ongeveer € 0,07. Voor € 1,- krijg je bijna 14.370,- Rupiah! (koers september 2009) Kijk op het linkje Prijzen voor een 'currency convertor' Je hoeft geen Euro’s naar Dollars om te wisselen voor vertre. Euro’s kunnen overal probleemloos omgewisseld worden, terwijl het omwisselen van dollars juist soms problemen geeft!.
Euro’s, Dollars of Travellercheques kunnen bij wisselkantoren, banken en de grotere hotels ingewisseld worden. Wisselkantoren vind je in de toeristencentra’s op elke straathoek.


PINNEN OP BALI


U kunt echt overal pinnen. Meestal tot 150,- per dag maar soms is meer mogelijk. Het pinnen gaat op dezelfde manier als in Nederland of België. Op de geldautomaten is met een sticker aangegeven welke kaarten je kunt gebruiken, je kaart moet wel voorzien zijn van de juiste logo’s. Ga niet moeilijk doen met travellers cheques en koop geen roepia’s in Nederland. Direct in de aankomsthal op het vliegveld zijn betrouwbare wisselkantoren gevestig. Een Credit Card is makkelijk maar uitsluitend te gebruiken in de betere restaurants en winkels.
 

VOOR BALI GELDEN DE VOLGENDE GEZONDHEIDSBEPALINGEN


Inentingen worden wel dringend aangeraden maar niet verplicht. NewLife Villas adviseert om 6 tot 4 weken voor vertrek contact op te nemen met de huisarts of de plaatselijke GG&G.Bij deze instanties kunnen ze de meest recente informatie geven over gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Het landelijk telefoonnummer hiervoor is: 0900-2025505. Of neem een kijkje op de volgende websites:
www.ggdreizen.nlwww.travelclinic.com , www.lcr.ALGEMENE GEZONDSHEIDSINFORMATIE BALI
Hepatitis A
Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar Bali.

DTP
Vaccinatie wordt aanbevolen voor alle reizigers naar Bali.

Buiktyfus
Vaccinatie wordt aanbevolen bij een reisduur van 2 weken of langer voor alle reizigers naar Bali.

Gelekoorts
Op Bali komt geen gele koorts voor. Echter, als men VANUIT een gele koorts gebied komt is vaccinatie VERPLICHT.

Malaria
In sommige gebieden van Indonesië komt malaria voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten. Ook het gebruik van tabletten om malaria te voorkomen is soms nodig. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden. Laat u adviseren door een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige.

Hepatitis B
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Tuberculose
Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Dengue
In Indonesië komt dengue koorts of knokkelkoorts voor. U dient zich goed te beschermen tegen muggenbeten.

Rabies
In Indonesië kan rabiës bij zoogdieren voorkomen. Vermijd contact met zoogdieren. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

Japanse encefalitis
In Indonesië komt (mogelijk) Japanse encefalitis voor. Het vaccinatieadvies is persoonsgebonden. Bespreek met een deskundig reizigersgeneeskundig (huis)arts of reizigersverpleegkundige of vaccinatie voor u zinvol is.

 

Top

PASPOORT

Bij aankomst op Bali moet uw paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Op dit moment is er sprake van een visumplicht voor de houders van een Nederlands paspoort, maar het visum is 'upon arrival' (het zogenaamde VOA) verkrijgbaar.
Voor de meest recente informatie hierover raden we u aan om contact op te nemen met de Indonesische Ambassade in Den Haag, tel. 070 - 31 08 100.


VISUM VOOR INDONESIË

Hieronder vindt u in het kort de mogelijkheden die u heeft om voor een kortere of langere periode in Indonesië te kunnen verblijven:

VOA oftewel het Toeristen Visum (het meest gebruikt)
Bij aankomst op de luchthaven kunt u een visum kopen voor:
8 dagen  USD 10,-- per persoon
30 dagen USD 25,-- per persoon

Social Visum
Hiermee kunt 6 maanden aaneengesloten in Indonesië verblijven. Een uitnodiging van een lokaal persoon is hiervoor noodzakelijk. Indien gewenst kan het management van het resort dit voor u verzorgen. (kosten op aanvraag)

Multi Entry Business Visum
Dit visum kan handig zijn wanneer u meerdere malen voor zaken of privé het land wil verlaten. Dit visum is 12 maanden geldig. U kunt zo vaak u wilt in en uit reizen maar u mag niet langer dan 60 dagen aaneengesloten in Indonesië verblijven.

Verblijfsvergunning (Kitas)
Hiervoor gelden diverse regels. Op aanvraag verstrekken wij deze graag aan u of kunnen wij u doorverwijzen naar een agent die dit voor u kan verzorgen.

Verblijfsvergunning voor 55+ ( ouderdom Kitas)
Hiervoor gelden diverse regels. Op aanvraag verstrekken wij deze graag aan u of kunnen wij u doorverwijzen naar een agent die dit voor u kan verzorgen.

Top

VLIEGEN NAAR BALI

Dagelijks landen er vluchten uit alle windstreken op het vliegveld Denpasar de hoofdstad van de provincie Bali. Er gaan geen rechtstreekse vluchten vanuit België of Nederland naar Bali. Meestal is er een stop in Kuala Lumpur de hoofdstad van Maleisië, Singapore, Hong Kong of Bangkok. Soms kan de wachttijd worden gebruikt om een bezoek aan de stad te brengen, vaak is daarvoor de wachttijd te kort. Singapore Airlines en Malaysian bieden de citytrip gratis aan voor hun thuishaven. 
De meest populaire maatschappij is Singapore Airlines. Iets voordeliger is vaak Malaysian Airways. Vluchten boeken gaat heel goed via het Internet. Voordelig vliegen kan ook via Dusseldorff, Londen en Parijs. Wisselen met data kan ook voordeel opleveren bij het boeken. 
Ook een optie is om naar Jakarta te reizen en dan via een fraaie interessante (trein)reis over Java naar Bali te reizen. Dat kan, of aanvliegen op Bali en dan de oostelijke eilanden van de archipel bezoeken. Er zijn tal van mogelijkheden.
 

KLEDINGADVIES VOOR BALI


Een ideaal klimaat het hele jaar door. Dat is makkelijk in je keuze om kleding mee te nemen. De temperatuur schommelt altijd tussen de 26° en 32°. De nachttemperatuur ligt omstreeks 24°. Laat je pyjama dus maar thuis. Neem maar lichte kleding mee. Pulli’s met lange mouwen niet nodig. Wel misschien enkele T-shirts met lange mouw om verbranding van de armen te voorkomen. Muggen zijn er nauwelijks. Voor de mug-gevoeligen, muggenolie maar is op Bali voordeliger dan thuis. Alle medicijnen en zonnebrand preventies zijn hier voordeliger maar je favoriete merk of factor kan er misschien niet bij zijn. Hoofdbedekking tijdens excursies is aan te raden, Ook licht schoeisel . Zelfs de trekkings zijn op goede sportschoenen met enige grip goed te doen. Een verrekijker is ook een aanrader.

Top

Privacy policy

“Deze website maakt gebruik van Google Analytics, een webanalyse-service die wordt aangeboden door Google Inc. (“Google”). Google Analytics maakt gebruik van “cookies” (tekstbestandjes die op Uw computer worden geplaatst) om de website te helpen analyseren hoe gebruikers de site gebruiken. De door het cookie gegenereerde informatie over Uw gebruik van de website (met inbegrip van Uw IP-adres) wordt overgebracht naar en door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google gebruikt deze informatie om bij te houden hoe u de website gebruikt, rapporten over de website-activiteit op te stellen voor website-exploitanten en andere diensten aan te bieden met betrekking tot website-activiteit en internetgebruik. Google mag deze informatie aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover deze derden de informatie namens Google verwerken. Google zal Uw IP-adres niet combineren met andere gegevens waarover Google beschikt. U kunt het gebruik van cookies weigeren door in Uw browser de daarvoor geëigende instellingen te kiezen. Wij wijzen u er echter op dat u in dat geval wellicht niet alle mogelijkheden van deze website kunt benutten. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor het verwerken van de informatie door Google op de wijze en voor de doeleinden zoals hiervoor omschreven.”

 

Top